Editie #1

De eerste editie was op vrijdag 24 mei 2013 bij Uit Je Eigen Stad

cropped-schermafbeelding-2013-04-25-om-10-30-04.png

Tijdens deze editie van De Stad Schaft waren de Rotterdamse vleeshandelaar Jack van Messel en duurzaamheidsconsultant Hans Blonk te gast. Jack van Messel importeert biologisch rundvlees uit Uruguay, omdat ‘ver weg’ niet per definitie slecht is voor het milieu. Hans Blonk heeft onderzoek gedaan naar de milieueffecten van rundveehouderijsystemen in Zuid-Amerika en Nederland.

Beiden zijn gefascineerd door de carbon footprint van rundvlees. Maar hoe groot is de CO2eq-uitstoot van een stukje vlees eigenlijk? Ligt de toekomst bij intensieve of juist bij extensieve veeteelt? Moeten we vlees importeren of blijven geloven in de kleine boer in Nederland? Of zijn varkenflats binnenkort een realiteit?

Jack van Messel
Tijdens de eerste editie van De Stad Schaft was de Rotterdamse vleeshandelaar Jack van Messel te gast. Hij streeft naar de combinatie kwaliteit, dierenwelzijn en duurzaamheid, maar doet dat door biologisch rundvlees uit Uruguay te importeren. Volgens Van Messel is ‘ver weg’ niet per definitie slecht voor het milieu. Jack van Messel pleit voor een belasting op plantaardig eiwit dat wordt gebruikt als veevoer. Maar eigenlijk vindt hij dat vlees eten voor volwassenen overbodig is!
Website: www.meat.nl
Volg Jack van Messel op Twitter.

Jack van Messel-3

Hans Blonk
Hans Blonk heeft als missie te onderzoeken of we onze schaarse ruimte wel goed benutten en of onze levenstijl bijdraagt aan het opwarmen van de aarde. Hij heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar de milieueffecten van rundveehouderijsystemen en wat houdt die carbon footprint van (rund)vleesproductie nu eigenlijk in? Volgens Blonk weten we inmiddels in ieder geval wel dat het transport een klein deel uitmaakt van de milieudruk van een product. Mits je natuurlijk niet per lucht vervoert!
Website: www.blonkconsultants.nl

Hans Blonk

Performance door Linda Molenaar!
Doorgaans onderzoekt Linda de relatie tussen mensen en dieren. Zo duikt ze in haar live performances letterlijk in de huid van een dier en wordt zo een soort hybride levensvorm.
Website: www.lindamolenaar.nu.

LindaMolenaar-Barbara

Muziek door Zinkzand!
Zinkzand maakt Rhythm en Stampblues zoals die volgens hen ooit bedoeld is: rommelig maar met veel soul. Niet gelikt maar piepend en krakerig. Het moet niet te glad klinken, het moet komen van de straat, uit de modder oprijzen, alsof het galmt vanuit een keldertje in de Mississippi. Zinkzand is een feestje is om te zien en te horen!
Website: www.zinkzand.nl
Volg Zinkzand op Facebook en Twitter.
Luister alvast naar Zinkzand op Soundcloud, Facebook of Bandcamp.

Zinkzand

Volg De Stad Schaft ook op Facebook en/of Twitter.

Poster De Stad Schaft-klein

2 responses to “Editie #1”

 1. esther van de klundert says :

  hebben jullie ook bij remeker gekeken? hun kaas had prijs op de horecava en hun hebben een zeer interesante optie voor “csa style” biologisch jersey vlees inkopen. http://www.jerseyvleesbestellen.nl/

  • cynthiaschaft says :

   Dank je wel voor jouw bericht!
   Goede input! Het is ons op dit moment echter vooral te doen om de discussie omtrent vlees en de herkomst daarvan. We hebben hiervoor Jack van Messel gekozen en gaan rundvlees van hem serveren. Waar de maaltijd verder vandaan komt laten we over aan de kok van Uit Je Eigen Stad, dit zal voornamelijk van de eigen akkers van Uit Je Eigen Stad zijn.
   Remeker kaas is inderdaad erg goede kaas en wie weet doen we de volgende keer een item over de zuivelindustrie! We houden je op de hoogte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: